Facultatea de Medicină Veterinară
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca
facultate aprobată EAEVE
Faculty of Veterinary Medicine Cluj-Napoca Faculté de Médecine Vétérinaire Cluj-Napoca
Anexa la OMECTS nr. ______________
Codul drepturilor și obligațiilor studentului
Art. 1 (1) Prezentul cod cuprinde drepturile și obligațiile studenților înmatriculați în instituțiile de învățământ superior.
(2) Studenții înmatriculați în instituțiile de învățământ superior militar și învățământul de informații, de ordine publică și de securitate națională beneficiază de drepturile și obligațiile stipulate în prezentul cod dacă acestea nu contravin drepturilor și obligațiilor care decurg din reglementările elaborate de structurile abilitate din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.
(3) Studenții înmatriculați în universitățile confesionale beneficiază de drepturile și obligațiile stipulate în prezentul cod dacă acestea nu contravin drepturilor şi obligațiilor care decurg din reglementările elaborate în funcție de specificul dogmatic și canonic al fiecărui cult.
Art. 2 Senatul universitar nou ales adoptă Codul universitar al drepturilor și obligațiilor studentului, la propunerea studenților, cu respectarea prevederilor Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum şi prezentului cod, în termen de 60 de zile de la adoptarea acestuia.
Art. 3 (1) Calitatea de student, respectiv student-doctorand se dobândește prin admiterea la un program de studii universitare de licență, master și respectiv doctorat potrivit art. 142 alin.(7) și art.199 alin. (2) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Drepturile și obligațiile studentului-doctorand sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat .
(3) Contractul de studii încheiat între student și universitate în urma admiterii la un program de studii universitare nu se poate modifica în timpul anului universitar.
Art. 4 (1) Studenții se pot asocia în structuri sau organizații studențești potrivit prevederilor art. 203 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Organizațiile studențești legal constituite au dreptul să acceseze spațiile universitare pentru a organiza proiecte pentru studenți sau pentru a derula activitățile interne, în afara orelor de curs și a altor activități prestabilite. Universitatea are obligaţia de a reglementa aspectele de mai sus prin Codul prevăzut la art. 2.
(3) Instituțiile de învățământ superior cooperează cu organizațiile studențești legal constituite și se consultă cu acestea pentru aspectele privind dezvoltarea învățământului superior.
Art. 5 Asociațiile studențești legal constituite elaborează anual un raport privind respectarea prevederilor prezentului cod în fiecare universitate din sistemul național de învățământ. Raportul se face public înainte de începerea fiecărui an universitar pe site-ul universității. În cazul constatării unor deficienţe, universitatea are obligația de a face publice modalitățile de soluţionare a acestora.
Art. 6 (1) Studenții sunt parteneri ai instituțiilor de învățământ superior și membri ai comunității universitare beneficiind de drepturi și obligații în baza principiilor enunțate la art. 118 din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Activitatea studenților în cadrul comunității universitare este reglementată de principiile enunțate la art. 202 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 7 Statul garantează pentru toți studenții din sistemul național de învățământ, un învăţământ echitabil în ceea ce privește admiterea, parcurgerea și finalizarea studiilor.
Art. 8 Candidații proveniți din medii dezavantajate socio-economic sau marginalizate din punct de vedere social, inclusiv absolvenți ai liceelor din mediu rural sau din orașe cu mai puțin de 10.000 de locuitori, pot beneficia de un număr de locuri bugetate garantate, în condițiile legii. Asigurarea, pentru această categorie de studenți, a serviciilor gratuite de orientare și consiliere educațională și profesională, a serviciilor de tutorat precum și urmărirea traseelor educaționale în vederea asigurării integrării lor academice, sociale și culturale în comunitate, constituie, împreună cu calitatea acestora, un criteriu de evaluare a calității universității.
Art. 9 Propaganda politică, precum şi orice formă de discriminare individuală sau de grup, sunt interzise în cadrul instituţiilor de învăţământ superior.
Art. 10 Drepturile studenților cu dizabilități fizice în desfășurarea activităților academice și a celor sociale și culturale sunt cele prevăzute la art. 118 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 11 Studentul beneficiază de următoarele drepturi în baza principiilor enunțate de Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare:
Art. 11 (1) Studenții sunt reprezentați în structurile consultative, decizionale și executive din cadrul universităților potrivit prevederilor Legii nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare și Cartei Universitare.
(2) Studenții participă la luarea deciziilor din cadrul universităților în temeiul următoarelor drepturi:
(3) Reprezentanții studenților în Consiliile Facultăților și în Senatele Universitare sunt aleși prin votul direct, secret și universal al tuturor studenților de la nivelul facultății, respectiv universității. Organizațiile studențești legal constituite la nivel de facultate/universitate pot delega reprezentanți de drept în aceste structuri. Numărul reprezentanților delegați de organizații studențești în aceste structuri se stabileşte în baza autonomiei universitare.
(4) Procesul de desemnare a studenților membri în orice alte structuri consultative, deliberative și executive decât cele prevăzute de Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, se realizează în baza autonomiei universitare și se stabilește de către studenți.
(5) Federațiile studențești legal constituite la nivel național desemnează reprezentanți în consiliile consultative ale MECTS potrivit art. 217 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 12 (1) Studenții beneficiază de gratuitate pentru:
a) Studii universitare de licență, master și doctorat în limita locurilor bugetate disponibile și a reglementărilor din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, în cazul cetățenilor români, cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparținând Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, conform art. 142 alin. (4), etnicilor români de pretutindeni conform art. 205 alin. (4), precum și în cazurile prevăzute la art. 205 alin. (5) și (6).
b) Eliberarea actelor de studii și a celor care atestă statutul de student (inclusiv situația școlară / foaia matricolă, a diplomelor de licență, inginer, urbanist, master și doctor, suplimentele la diplomă, adeverințele, carnetele și legitimațiile, inclusiv cele pentru accesul la bibliotecă).
c) Accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, la alte manifestări culturale și sportive organizate pe teritoriul României în cazul etnicilor români din afara granițelor țării, potrivit prevederilor art. 205 alin. (4) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
(2) În cazul eliberării duplicatelor actelor de studii, instituțiile de învățământ superior pot percepe taxe stabilite în temeiul autonomiei universitare.
(3) Studenții beneficiază de următoarele reduceri de tarife:
a) Cu cel puțin 50% pentru transportul local în comun, de suprafață și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, conform art. 205 alin. (2) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
b) De 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice, conform art. 205 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
(4) Studenții sunt încurajați să participe la acțiuni de voluntariat, pentru care pot primi un număr de credite conform art. 203 alin. (9) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 13 Studenții beneficiază de următoarele drepturi sociale:
a) Asistență medicală gratuită potrivit prevederilor art. 205 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
b) Cazare, cu excepția cazului în care studiază în localitatea de domiciliu, în condițiile legii;
c) Subvenții pentru cazare conform art. 205, alin. (15) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
d) Acces în spațiile universitare pentru a organiza proiecte pentru studenți sau pentru a derula activitățile interne, în afara orelor de curs și a altor activități prestabilite, în conformitate cu prevederile Cartei Universitare;
e) Dreptul de a sesiza abuzuri și nereguli și de a cere verificarea și evaluarea acestor sesizări de către organisme specializate prevăzute de legislația în vigoare, precum și dreptul la protecția celor care sesizează, potrivit Legii nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii ;
f) Dreptul de a le fi înregistrate toate cererile scrise și semnate sau transmise la adresele oficiale de email ale universității și de a primi răspuns scris, respectiv prin mijloace electronice la aceste cereri, în condițiile stabilite de lege și de regulamentele universitare;
g) Dreptul la un termen de înscriere de cel puțin 5 zile lucrătoare de la afișarea anunțului pentru concursurile organizate în universitate, inclusiv cele pentru burse, tabere, cazare și mobilități.
Art. 14 (1) Studenții au dreptul de a cunoaște mecanismele prin care se stabilesc taxele de studiu precum și alte taxe percepute de universitate, în conformitate cu Carta Universitară.
(2) Studenții au dreptul să fie informați cu privire la numărul, tipul și cuantumul fiecărei taxe practicate de către universități.
Art. 15 (1) Studenții pot beneficia de următoarele tipuri de burse:
a) Burse pentru stimularea performanței, care se distribuie conform regulamentelor interne ale universităților și pot fi împărțite în burse de merit, de studiu și de excelență;
b) Burse sociale, pentru susținerea financiară a studenților cu venituri reduse, al căror cuantum minim este propus anual de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, raportându-se la costurile reale pentru masă și cazare. Bursele sociale pot fi cumulate cu celelalte tipuri de burse;
c) Burse din alocații bugetare sau venituri proprii extrabugetare ale universităților precum și alte tipuri de burse speciale, conform criteriilor stabilite de legislația în vigoare, al căror cuantum trebuie să acopere cel puțin costurile pentru masă și cazare;
d) Burse pe bază de contract încheiat cu agenți economici ori cu alte persoane juridice sau fizice de tipul celor prevăzute la art. 205 alin. (10) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Studenții pot beneficia de împrumuturi prin Agenția de Credite și Burse pentru Studenți în conformitate cu art. 204 din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 16 (1) Studenții care provin din medii dezavantajate sau cei care au rezultate remarcabile în educația și formarea lor profesională, culturală sau sportivă, beneficiază de locuri în taberele tematice în limita bugetului acordat în acest scop.
(2) În cadrul acestor tabere se pot organiza sesiuni de formare profesională în context nonformal pentru care studenții pot primi un număr de credite ECVET/ECTS, conform Cartei Universitare .
(3) Taberele tematice pot fi organizate de MECTS prin organismele sale, în perioada vacanțelor, cu consultarea federațiilor naționale studențești legal constituite.
Art. 17 Studenții au următoarele obligații:
Art. 18 Federațiile naționale ale organizațiilor studențești elaborează anual un raport privind respectarea prevederilor prezentului cod în universitățile din sistemul național de învățământ.