284428508 106357838766006 287902454174069020 n modified Facultatea de Medicină Veterinară


Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca

facultate aprobată EAEVE

Faculty of Veterinary Medicine Cluj-Napoca                               Faculté de Médecine Vétérinaire Cluj-Napoca

COVID 19....instructiuni, măsuri de prevenire- în secțiunea Studenti/Biosecuritate
-----------------------------------
for events and announcements check out also our Facebook page https://www.facebook.com/fmvcluj/

Clinica ecvine

Clinica ecvine- FMV Cluj-Napoca 

Clinica de Ecvine a FMV Cluj Napoca s-a infiintat in 2014 sub formatul actual- cel al unui colectiv de specialisti in medicina calului, reuniti pentru a va oferi cele mai bune servicii specifice acestei specii!

In prezent ea functioneaza in regim ambulator prin intermediul asistentei de specialitate la diferitele discipline ale Facultatii de Medicina Veterinara Cluj, urgentele fiind intotdeauna tratate de echipa completa care se reuneste la nevoie, dar si cu posibilitate de internare intr-una din cele 6 boxe generoase ale clinicii, cu facilitati speciale pentru colicari, pacienti cu rabdomioliza (posibilitate de suspendare) sau iepe mama cu manz.

extractie de plasma


 

Serviciile oferite:

Diagnostic si terapie in afectiuni medicale interne (colica, afectiuni respiratorii, neurologice, cardiace etc) interventii chirurgicale (chirurgia tesuturilor moi, dure, ortopedie, operatii de colica sub anestezie inhalatorie), diagnostic si terapie in afectiuni reproductive (asistenta la parturitie, rezolvarea distociilor, cezariene in narcoza inhalatorie, castrari, ingrijire neo- si perinatala) atat in regim ambulator cat si urgente.

Diagnostic pe imagine (ecografie abdominala, toracica, gastroscopie si duodenoscopie, endoscopia cailor respiratorii superioare si inferioare)

Servicii de laborator clinic (biochimie umeda si uscata, ionograma)

Consultanta in probleme de nutritie si management al grajdului

suspendare in rabdomioliza de efort


 Personal:

Seful clinicii de ecvine- Prof Dr Iancu Morar, Clinica de Reproductie. Dr Iancu Morar a absolvit Facultatea de Medicina Veterinara in 1987. Este doctor in Medicina Veterinara din 1998. Ariile sale de interes cuprind biotehnologii de reproductie, reproductia la cabaline, congelare material seminal, inseminare artificială, transfer embrioni, infertilitatea la cabaline. Are contracte de cercetare cu Hergheliile Beclean, Tulucesti si Sambata in vederea aplicarii in productie a unor metode de intensivizare a reproductiei la cabaline. Este autorul si coautorul a peste 120 de lucrari stiintifice, 7 carti si are peste 60 de lucrari de licenta coordonate. Dr Morar efectueaza cercetări privind inseminarea artificiala la cabaline, studiul infertilitatii de natura uterina la iapa, implementarea unor biotehnologii moderne in managementul reproductiei la cabaline si modernizarea sistemelor de monta la cabaline prin implementarea biotehnologiei de crioconservare a materialului seminal. Prof Dr Iancu Morar este si presedintele Asociatiei Veterinare Ecvine din Romania. Este motorul Clinicii de Ecvine sub forma in care se afla acum si o prezenta constanta in activitatea acesteia clinica si de voluntariat.

Conf Dr Mircea Mircean- Clinica de Patologie Medicala. Dr Mircean a absolvit Facultatea de Medicina Veterinara in 1989 si si-a sustinut teza de doctorat in 2004 in domeniul sindromului de rabdomioliza ecvina. A fost medic la Herghelia Bontida in perioada 1989-1992 si s-a alaturat apoi FMV Cluj in cadrul clinicii de Patologie Medicala, unde a fost coordonatorul cursului de Cresterea si Patologia Ecvinelor 2003 – 2007 si este coordonatorul serviciului de Urgenţe 2007 – prezent. Are peste 50 de articole stiintifice publicate in reviste de specialitate, precum si o carte: “Patologia Medicală a Animalelor Domestice”, 2007, AcademicPress, Cluj-Napoca. A coordonat peste 30 de lucrări de licenţă si este membru în Asociaţia Generala a Medicilor Veterinari din Romania, Asociatia Veterinara Ecvina din Rominia, în calitate de membru fondator si in Colegiul Medicilor Veterinari din România. Preocuparile principale ale Dr Mircean sunt sindromul de rabdomioliza, ecografia, diareea neonatala.

Asist Univ Dr Alexandra Pavaloiu- Clinica de Patologie Medicala. Dr Alexandra Pavaloiu a decis ca medicina interna este cea care ii suscita interesul dupa un stagiu Erasmus in Clinica de Ecvine a Facultatii din Viena in 2008. Dupa sustinerea lucrarii de disertatie in 2009, cu titlul: „Corelatia dintre cortisolul plasmatic si reactivitatea la ecvine”, apoi a efectuat un Masterat in Diagnosticul Necropsic si de Laborator (2011) si a continuat cu sustinerea tezei de doctorat in 2013- „Sindromul de raspuns inflamator sistemic la cabalinele adulte”. Din iulie 2013, Dr Alexandra Pavaloiu este primul rezident din Romania al Colegiului European de Medicina Interna Ecvine (ECEIM) la Universitatea de Medicina Veterinara din Viena, impartindu-si astfel timpul intre cele doua clinici. Participa regulat la seminarele de formare continua din strainatate, atat ca participant dar si ca lector. A efectuat numeroase stagii de pregatire in diverse clinici universitare europene cu specific ecvin: Berna (Anestezie si terapia durerii), Nottingham (Ecografia animalelor mari), Viena (Laborator clinic). Are preocupari si in domeniul de cercetare fiind prim si co-autor a mai multor articole publicate in reviste cu factor de impact. Principalele domenii de interes sunt: ecografia abdominala, endoscopia, sindromul de maladaptare neonatala, lichidul peritoneal, SRIS si halicephaloboza ecvina. Dr Alexandra Pavaloiu coordoneaza echipa de studenti voluntari precum si Journal Club. Ea este de asemenea secretarul Asociatiei Veterinare Ecvine din Romania.

CDA, Dr Cristian Crecan- Chirurgie. Dr Cristian Crecan a absolvit FMV Cluj-Napoca in anul 2010, continuand studiile cu un Master in Biotehnologii in Reproductie (2012) si un doctorat in Domeniul Medicina, Specializarea Medicina Veterinara, Teza de doctorat, intitulata „Contributii in Diagnosticul si Tratamentul Osteocondritei Disecante la Cabaline”, fiind sustinuta in 2015. Dr Cristian Crecan a participat atat la numeroase stagii de pregatire in cadrul clinicii de cabaline din Ullo (Ungaria), sub tutela Dr Gabor Bodo Dipl ECVS si dr Simon Izing Resid. ECVS, cat si la workshop-uri si cursuri de pregatire internationale, in domeniul chirurgiei ecvine. Dr Crecan lucreaza atat in clinica facultatii cat si pe teren, asigurand asistenta veterinara la mai multe grajduri de cai. Este pasionat de chirurgia generala si ortopedica si de asemenea efectueaza examene de vanzare-cumparare, fiind reprezentantul Romaniei la intalnirile FEEVA. Dr Crecan este de asemenea vicepresedintele Asociatiei Veterinare Ecvine din Romania, a publicat numeroase lucrari de specialitate si conduce cu entuziasm multiple lucrari de licenta in cadrul FMV, in domeniul chirurgiei ecvine.

drd Calin Repciuc- Chirurgie. Dr Repciuc, absolvent FMV in 2012, este doctorand in chirurgie ecvina, studiind efectele benefice ale ozonului in vindecarea plagilor. Este raspunzator de practica studenteasca si bunul mers al activitatilor cu studentii atat pe teren cat si in clinica.

Intern, drd Alexandra Dreanca

Intern, drd Mihai Negru

Intern, drd Teodor Ursache

 

si, desigur, o echipa motivata de studenti voluntari ai FMV Cluj Napoca din toate liniile de studii si vizitatori Erasmus!


 Activitatea zilnica

administrarea de injectii intramusculare

castrare la magar pe teren- decembrie 2014

gastroscopie la manz- pe ecran infectie cu gasterophili

Activitatea de cercetare

Contributii stiiintifice ale colectivului:

  • First report of fatal systemic Halicephalobus gingivalis infection in two Lipizzaner horses from Romania: clinical, pathological, and molecular characterization: Marian A. Taulescu, Angela M. Ionicã, Eva Diugan, Alexandra Pavaloiu, Roxana Cora, Irina Amorim, Cornel Catoi, Paola Roccabianca, Parasitology Research, pp 1-7, First online: 02 December 2015 - http://link.springer.com/article/10.1007/s00436-015-4839-7

  • Distribution of Gastrointestinal Disorders in an Austrian Equine Hospital Population (2003-2014-15)- Ali Cesur Onmaz, Vehbi Gunes, Alexandra Pavaloiu, René van Den Hoven- abstract presented at the WVA Congress 2015

  • Analysis of Coexistence of Heart Valve Insufficiencies and Arrhythmias in a Clinic Population- Vehbi Gunes, Ali C. Onmaz, Sybille Prußnat, Alexandra Pavaloiu, René Van Den Hoven- abstract presented at the WVA Congress 2015

 

Activitatea la workshopuri si congrese

 Dr Alexandra Pavaloiu a participat in perioada 30.04-2.05.2015 la prima tabara de medicina veterinara dedicata studentilor in Capadoccia, Turcia, organizata de Facultatea din Kayseri si Dr Ali Cesur Onmaz. Dr Alexandra Pavaloiu a fost raspunzatoare de sectiunea de cai impreuna cu Prof Dr Rene van den Hoven DiplECEIM DiplECVPT np (AT) si Dr Karsten Velde, Dipl ECVS. Dra doctor a sustinut astfel un workshop de neurologie ecvina precum si doua seminare (neurologie ecvina, introducere in ecografia abdominala a ecvinelor) pentru studentii participanti din mai multe facultati din Turcia dar si de peste hotare (Bulgaria, Romania).

Tot in cursul acestui an, Dr Cristian Crecan a fost invitat sa se alature echipei destinate creeri unui consens asupra exemenului de vanzare-cumparare al cailor, de catre FEEVA (Federatia asociatilor ecvine din Europa). Acesta a participat la intalnirea generala din Edinburgh, Scotia, unde s-au abordat aspecte caracteristice acestei activitati si unde s-a discutat unificarea diverselor tipuri de examene de vanzare- cumparare.

In septembrie 2014, Dr Alexandra Pavaloiu a fost invitata sa se alature echipei WEVA (World Equine Veterinary Association) pentru intalnirea intermediara in Istanbul, Turcia, in vederea organizarii urmatoarelor congrese si pentru a sustine un seminar asupra importantei examinarii lichidului peritoneal la cabaline. (imaginea intitulata weva intermmediate meeting)

In septembrie 2013, echipa clinicii a participat in grup complet la Congresul Asociatiei Veterinare Ecvine Mondiale in Budapesta, Ungaria (imaginea intitulata WEVA 2013).


 

Image result for we are on facebook icon