Facultatea de Medicină Veterinară
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca
facultate aprobată EAEVE
Faculty of Veterinary Medicine Cluj-Napoca Faculté de Médecine Vétérinaire Cluj-Napoca
Clinica ecvine- FMV Cluj-Napoca
Clinica de Ecvine a FMV Cluj Napoca s-a infiintat in 2014 sub formatul actual - cel al unui colectiv de specialisti in medicina calului, reuniti pentru a va oferi cele mai bune servicii specifice acestei specii!
In prezent ea functioneaza in regim ambulator prin intermediul asistentei de specialitate la diferitele discipline ale Facultatii de Medicina Veterinara Cluj, urgentele fiind intotdeauna tratate de echipa completa care se reuneste la nevoie, dar si cu posibilitate de internare intr-una din boxele generoase ale clinicii, cu facilitati speciale pentru colicari, pacienti cu rabdomioliza (posibilitate de suspendare) sau iepe mama cu manz.
Serviciile oferite:
Diagnostic si terapie in afectiuni medicale interne (colica, afectiuni respiratorii, neurologice, cardiace etc) interventii chirurgicale (chirurgia tesuturilor moi, dure, ortopedie, operatii de colica sub anestezie inhalatorie), diagnostic si terapie in afectiuni reproductive (asistenta la parturitie, rezolvarea distociilor, cezariene in narcoza inhalatorie, castrari, ingrijire neo- si perinatala) atat in regim ambulator cat si urgente.
Diagnostic pe imagine (ecografie abdominala, toracica, gastroscopie si duodenoscopie, endoscopia cailor respiratorii superioare si inferioare)
Servicii de laborator clinic (biochimie umeda si uscata, ionograma)
Consultanta in probleme de nutritie si management al grajdului
Personal:
Coordonatorul clinicii de ecvine- Prof Dr Iancu Morar, Clinica de Reproductie. Dr Iancu Morar a absolvit Facultatea de Medicina Veterinara in 1987. Este doctor in Medicina Veterinara din 1998. Ariile sale de interes cuprind biotehnologii de reproductie, reproductia la cabaline, congelare material seminal, inseminare artificială, transfer embrioni, infertilitatea la cabaline. Are contracte de cercetare cu Hergheliile Beclean, Tulucesti si Sambata in vederea aplicarii in productie a unor metode de intensivizare a reproductiei la cabaline. Este autorul si coautorul a peste 120 de lucrari stiintifice, 7 carti si are peste 60 de lucrari de licenta coordonate. Dr Morar efectueaza cercetări privind inseminarea artificiala la cabaline, studiul infertilitatii de natura uterina la iapa, implementarea unor biotehnologii moderne in managementul reproductiei la cabaline si modernizarea sistemelor de monta la cabaline prin implementarea biotehnologiei de crioconservare a materialului seminal. Prof Dr Iancu Morar a fost si presedintele Asociatiei Veterinare Ecvine din Romania.
Conf. Dr Cristian Crecan - Chirurgie. Dr Cristian Crecan a absolvit FMV Cluj-Napoca in anul 2010, continuand studiile cu un Master in Biotehnologii in Reproductie (2012) si un doctorat in Domeniul Medicina, Specializarea Medicina Veterinara, Teza de doctorat, intitulata „Contributii in Diagnosticul si Tratamentul Osteocondritei Disecante la Cabaline”, fiind sustinuta in 2015. Dr Cristian Crecan a participat atat la numeroase stagii de pregatire in cadrul clinicii de cabaline din Ullo (Ungaria), sub tutela Dr Gabor Bodo Dipl ECVS si dr Simon Izing Resid. ECVS, cat si la workshop-uri si cursuri de pregatire internationale, in domeniul chirurgiei ecvine. Dr Crecan lucreaza atat in clinica facultatii cat si pe teren, asigurand asistenta veterinara la mai multe grajduri de cai. Este pasionat de chirurgia generala si ortopedica si de asemenea efectueaza examene de vanzare-cumparare, fiind reprezentantul Romaniei la intalnirile FEEVA. Dr Crecan este de asemenea presedintele Asociatiei Veterinare Ecvine din Romania, a publicat numeroase lucrari de specialitate si conduce cu entuziasm multiple lucrari de licenta in cadrul FMV, in domeniul chirurgiei ecvine.
Prof. Dr Mircea Mircean - Clinica de Patologie Medicala. Dr Mircean a absolvit Facultatea de Medicina Veterinara in 1989 si si-a sustinut teza de doctorat in 2004 in domeniul sindromului de rabdomioliza ecvina. A fost medic la Herghelia Bontida in perioada 1989-1992 si s-a alaturat apoi FMV Cluj in cadrul clinicii de Patologie Medicala, unde a fost coordonatorul cursului de Cresterea si Patologia Ecvinelor 2003 – 2007 si este coordonatorul serviciului de Urgenţe 2007 – prezent. Are peste 50 de articole stiintifice publicate in reviste de specialitate, precum si o carte: “Patologia Medicală a Animalelor Domestice”, 2007, AcademicPress, Cluj-Napoca. A coordonat peste 30 de lucrări de licenţă si este membru în Asociaţia Generala a Medicilor Veterinari din Romania, Asociatia Veterinara Ecvina din Rominia, în calitate de membru fondator si in Colegiul Medicilor Veterinari din România. Preocuparile principale ale Dr Mircean sunt sindromul de rabdomioliza, ecografia, diareea neonatala.
Șef lucr. Dr Alexandra Mureșan - Clinica de Patologie Medicala. Dr Alexandra Mureșan a decis ca medicina interna este cea care ii suscita interesul dupa un stagiu Erasmus in Clinica de Ecvine a Facultatii din Viena in 2008. Dupa sustinerea lucrarii de disertatie in 2009, cu titlul: „Corelatia dintre cortisolul plasmatic si reactivitatea la ecvine”, apoi a efectuat un Masterat in Diagnosticul Necropsic si de Laborator (2011) si a continuat cu sustinerea tezei de doctorat in 2013- „Sindromul de raspuns inflamator sistemic la cabalinele adulte”. Din iulie 2013, Dr Alexandra Mureșan este primul rezident din Romania al Colegiului European de Medicina Interna Ecvine (ECEIM) la Universitatea de Medicina Veterinara din Viena, impartindu-si astfel timpul intre cele doua clinici. Participa regulat la seminarele de formare continua din strainatate, atat ca participant dar si ca lector. A efectuat numeroase stagii de pregatire in diverse clinici universitare europene cu specific ecvin: Berna (Anestezie si terapia durerii), Nottingham (Ecografia animalelor mari), Viena (Laborator clinic). Are preocupari si in domeniul de cercetare fiind prim si co-autor a mai multor articole publicate in reviste cu factor de impact. Principalele domenii de interes sunt: ecografia abdominala, endoscopia, sindromul de maladaptare neonatala, lichidul peritoneal, SRIS si halicephaloboza ecvina.
Conf. Dr. Cosmin Peștean - Clinica de Chirurgie (Anesteziologie)
Șef lucr. Mirela Tripon - Clinica de Reproducție
Asist Dr. Zsofia Daradics - Clinica de Medicală
Drd. Alexandru Lupșan - Clinica de Chirurgie
Drd. Otilia Bulmez - Clinica de Reproducție
si, desigur, o echipa motivata de studenti voluntari ai FMV Cluj Napoca din toate liniile de studii si vizitatori Erasmus!