Facultatea de Medicină Veterinară


 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca

facultate aprobată EAEVE

Faculty of Veterinary Medicine Cluj-Napoca                                                                            Faculté de Médecine Vétérinaire Cluj-Napoca

Deschiderea Anului Universitar- 30 Septembrie 2019, Aula Mihail Șerban, ora 9.00, urmată de întâlnirea cu Conducerea și Corpul Profesoral al FMV (10.30)
Anunțuri angajare absolvenți FMV -secțiunea Studenți/Centrul pentru Educație Pentru Carieră

hemodializa

 

 

Compartiment Nefrologie și Dializă Veterinară

 • Diagnostic clinic şi tratament în nefropatiile primare sau secundare;
 • Diagnostic clinic şi tratament în afectiunile urologice la animale de companieimg 20140626 185520 2
 • Asistenţă de specialitate intoxicaţii medicamentoase şi intoxicatii cu substante care se pretează la epurare extrarenală;

Epurare sanguină extrarenală prin:

 • Hemodializă;
 • Hemoperfuzie pe coloană de cărbune activ;
 • Dializă peritoneală;

 Aparatura şi dotari:

 • Aparat de hemodializă Fresenius 4008S;
 • Aparat de hemodializa Gambro AK 98 S;
 • Aparatura complexa de monitorizare a funcţiilor vitale;
 • Injectomate;
 • Sursă de oxigen;
 • Ecografie abdominală standard, Doppler;

 Servicii de explorări - în colaborare cu alte discipline:

 • Servicii de radiologie;
 • Servicii laborator clinic;
 • Servicii laborator hematologie şi terapie transfuzională;                 
 • Servicii laborator histopatologie;

  Informatii pentru medici:

Hemodializa permite îndepărtarea deşeurilor metabolice şi a toxicelor exogene dializabile din fluxul sanguin al pacientului, dând posibilitatea ca aceste deşeuri să difuzeze din sânge printr-un ansambul de membrane semi-permeabile, biocompatibile, de unde vor fi ulterior eliminate. Aparatul de dializă pompează sângele de la pacient printr-un dializor, în afara corpului, dupa care pompează sângele purificat înapoi la pacient; aceste procese se desfasoară simultan şi în mod continuu de-a lungul unei sesiuni de tratament care poate să dureze între 1 si 4 ore.

Un candidat pentru hemodializă poate fi un pacient cu sindrom de uremie acută, oliguric sau anuric care nu raspunde la tratamentul medicamentos “clasic”. In plus, fata de tratamentul sindoromului de uremie

severă, hemodializa poate corecta şi stările de hiperpotasemie severă, acidoză metebolică, sau supraîncărcările hidrice de etiologie diversă. Cele mai frecvente stări patologice care pot ben

eficia de tratament prin hemodializă includ:

 • Intoxicatia cu etilenglicol;
 • Intoxicaţia cu acetaminofen sau alte AINS;
 • Intoxicaţia cu pesticide (organofosforice/organoclorurate);
 • Intoxicaţii cu ivermectină
 • Boala tractului urinar inferior la pisici, cu obstructie uretrala;
 • Sindrom Baywaters (sdr. de strivire);
 • Insuficienta renală acută sau cronică consecutivă nefropatiilor primare;
 • Insuficienta renală acută sau cronică care însoţeşte diferite boli sistemice (pancreatita acută, insuficienţa cardiacă, stările de şoc, Leptospiroza, etc.);

Vă rugăm să ne contactaţi cât mai precoce în cursul managemetului terapeutic al pacientului dumneavoastră atunci cand decideţi că acesta poate beneficia de tratamentul prin hemodializă. Întârzierea în instituirea tratamentului pentru un animal de companie, cu insuficienţă renală acută sau cu intoxicaţii acute poate diminua substantial rata de reusită a tratamentului.                        

 dsc 0566                                                                                                           

Vă recomadam ca un pacient cu sindrom de uremie acută, în urma ingestiei de etilenglicol să fie direcţionat in serviciul nostru în maxim 12 ore de la ingestie. La multi dintre acesti pacienţi, dializa poate elimina rapid şi complet etilenglicolul şi metaboliţii săi nefrotoxici înainte ca leziunile renale definitive să se instaleze, toate acestea la un cost comparabil cu spitalizarea şi terapia clasică.                                                                                                           

Putem elimina, de asemenea, mai multe substanţe non-dializabile printr-un proces de adsorbţie numit hemoperfuzie pe coloană de cărbune activ. Pentru această tehnică de epurare, se adaugă o canistră de cărbune activat cu rol adsorbant în circuitul aparatului de dializă.          

Suntem întotdeauna încantati să oferim consultanţă de specialitate nefrologică sau toxicologică pentru cazurile dvs, indiferent dacă acestea sunt sau nu sunt trimise in serviciul nostru.

 

Menajati venele jugulare! O sedinţă de hemodializă de succes necesită debite mari de sânge (150- 350 ml/minut pentru un câine), ceea ce presupune inserarea unui cateter jugular special de calibru foarte mare. Prin urmare, vă rugăm să evitaţi puncţiile venoase jugulare şi inserarea cateterelor venoase centrale la nivelul acestora.                                                        

Recomadam ca proprietarii pacienţilor pe care doriţi sa îi trimiteţi în servicul nostru să poarte în prealabil o discutie cu personalul nostru, înainte de a se prezenta la consultaţie şi tratament. Hemodializa este un mijloc terapeutic intensiv şi costisitor. Asadar dorim ca proprietarii pacientilor noştrii să înţeleagă implicaţiile medicale, financiare şi nu în ultimul rând emotionale pe care le presupune o sedinţă de hemodializă, precum şi avantajele şi limitele acestui tip de terapie în patolgia animalelor de companie.


 Informaţii pentru proprietari:

Hemodializa este un mijloc terapeutic eficient, care se adresează pacienţilor aflaţi în diferite stadii ale insuficienţei renale sau suferind de intoxicatii acute cu substanţe toxice dializabile. Acest mijloc terapeutic extrem de eficient, realizează într-o şedinţă de 1-4 ore ceea ce rinichii sănatoşi realizează în 24 de ore.

Majortatea pacientilor veterinari pentru care hemodializa are indicaţie majoră sunt aceia suferinzi de:

 • Insuficienţă renală acută/leziune renală acută;
 • Insuficienţă renală cronică, stadiul terminal;
 • Intoxicaţii cu etilenglicol (antigel);
 • Intoxicaţii cu acetaminofen (paracetamol) sau alte antiinflamatoare non-steroidiene;11056921 861113350615574 414662638 n
 • Intoxicatii cu pesticide (organofosforice/organoclorurate);
 • Sindrom Baywaters (sindrom de strivire);
 • Intoxicaţii cu medicamente antiparazitare;

Astfel de afecţiuni induc leziuni renale sau sistemice, care uneori sunt parţial sau total reversibile prin hemodializă. Este important să întelegem faptul că hemodializa nu tratează şi nici nu vindecă leziunile renale, În schimb, acest tip de terapie, corectează dezechilibrele metabolice, hidroelectrolitice şi acido-bazice ale organismului acordand timp suficient rinichilor afectati să îsi recapete funcţia prin mijloace proprii.                                                                                          

Fară acest timp în plus acordat de terapia prin hemodializă, majoritatea pacienţilor cu insuficienţă renală severă sau cu intoxicatii grave vor deceda înainte ca rinichii lor să îsi recapete funcţia într-o măsură suficientă încât să sustină viata.


  Ce presupune o şedinţă de hemodialiază?


La începutul unei şedinţe, pacientul este preluat de către echipa de medici internişti, unde va fi examinat minuţios (cântărire, termometrare, evaluarea marilor funcţii ale organismului, investigaţii de laborator, investigaţii imagistice, etc.)                                                                     

În funcţie de rezultatul investigaţiilor efectuate şi de starea clinică a pacientului, veţi fi informat despre oportunitatea efectuării tratamentului, beneficiile acestuia precum şi potentialele riscuri sau complicaţii.                                                                                                     

In continuare, sub anestezie generală, medicii vor insera un cateter special pentru hemodializă la nivelul uneia dintre venele jugulare ale pacientului. Cateterul repezintă mijlocul prin care sângele este extras din organism, trimis aparatului de hemodializă, epurat de deşeuri metabolice şi toxice, pentru ca ulterior să fie returnat în sistemul circulator al pacientului. Corespunzător îngrijite, aceste catetere sunt funcţionale între 1-6 săptămâni după inserţie.                

O şedinţă de hemodializă poate sa dureze între 1 şi 4 ore şi poate să fie aplicată o data sau de mai multe ori pe săptămână, una sau mai multe săptămâni în funcţie de pacient şi de patologia acestuia.                                                                                                                                          

Este posibil ca echipa medicală să recomande internarea pacientului în serviciul nostru pentru o mai buna supraveghere sau pentru a putea interveni în timp util în cazul apariţiei unor complicaţii sau incidente.


 

Persoane de contact:

 Dr. Mircea MIRCEAN (Conferentiar Universitar) – Clinica de Medicina Interna FMV Cluj-Napoca;

 • 0722344907
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 Dr. Cristian POPOVICI (Asitent Universitar) - Clinica de Medicina Interna FMV Cluj-Napoca;dsc 0555

 Dr. Razvan CODEA (Doctorand) - Disciplina de Anestezioziologie si Propedeutica Chirurgicala FMV Cluj-Napoca;

 • 0752773417
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 


 

Tarife

Primul tratament:  400-450 RON/tratament

Include: cateter venos central de hemodializă,  consult preanestezic, anestezie generală și manopera de inserție a cateterului venos central de hemodializă,  consumabile pentru hemodializă, medicația intradialitică.

Urmatoarele tratamente:  180 RON/tratament

Includ: consumabile pentru hemodializă și medicația intradialitică.

Notă: Cateterul venos central de hemodializă se inseră în prima ședință de tratament sub anestezie generală. El servește și următoarelor ședințe de hemodializă.

Image result for facebook icon